TRAFİK CEZALARINA İTİRAZ
TRAFİK CEZALARININ KANUNİ DAYANAĞI NEDİR? İTİRAZ SÜRESİ KAÇ GÜNDÜR?
Trafik para cezaları Kabahatler Kanunu kapsamında yer almaktadır. Kabahatler Kanunu’nun 27. maddesine göre, ceza kesilen şahsın, kesilen para cezasına 15 gün içerisinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Süresi içerisinde itiraz edilmemesi halinde ceza kesinleşir.
TRAFİK CEZASI HANGİ ŞEKİLLERDE KESİLEBİLİR?
Trafik cezası iki şekilde kesilebilir. Bunlardan ilki trafik memurunun durdurup şahsın yüzüne karşı ceza yazması yoluyla kesilmesi, ikincisi ise gıyapta plakaya kesilmesi şeklindedir.
Eğer trafik cezası gıyapta kesilmişse, itiraz süresi ilgili trafik cezasının tebliğ tarihinden itibaren başlar. Ancak trafik cezası, trafik memuru tarafından o anda kesilmişse, itiraz süresi kesildiği günden itibaren başlar.
TRAFİK CEZALARINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?
Trafik cezasına itiraz etmek için öncelikle süresi içerisinde itiraz edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Yukarıda da bahsedildiği gibi 15 günlük sürenin hangi tarihte başladığı doğru tespit edilmelidir. İtiraz, sulh ceza hakimliğine dilekçe ile yapılır.
TRAFİK CEZASINA İTİRAZ EDEBİLMEK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİDİR?
Trafik cezasına itiraz etmek için belirli evrakları hazırlamak gerekmektedir. Trafik cezalarına itiraz edebilmek için ilk olarak bir dilekçe hazırlamak gerekecektir. Ceza kesilen şahsa gönderilen karar tutanağının bir suretinin, hazırlanan itiraz dilekçesinin ekine eklenmelidir. Ayrıca, ceza kesilen şahsa ait ruhsat, ehliyet ve kimlik fotokopisini de ekleyerek, başvuru dilekçesinin ekleri oluşturulmalıdır.
İtiraz dilekçesi hazırlanırken görevli ve yetkili mahkeme doğru şekilde belirlenmelidir. Ardından kesilen cezanın neden iptal edilmesi gerektiği somut delillere ve emsal kararlara dayandırılarak dilekçeye yazılmalıdır. İmza ve isim bilgileri de dilekçeye eklenerek dilekçeye son hali verilmelidir.
KESİLEN TRAFİK CEZALARINI NEREDEN ÖĞRENEBİLİRİZ?
Vatandaşlar kendilerine kesilen trafik cezalarını kendilerine yapılan tebliğ yoluyla öğrenebilir. Bunun dışında vatandaşlar, E-Devlet platformu üzerinden de cezalarını öğrenebilirler. E-Devlet dışında PTT, EGM ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitelerini kullanarak da kesilmiş cezalara ulaşılabilir.
TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR? TRAFİK CEZASI İNTERNETTEN ÖDENİR Mİ?
Anlaşmalı banka kartları ve kredi kartlarından biri aracılığıyla, trafik cezası borcu internet üzerinden ödenebilmektedir. İnternetten ödemek yerine, nakit olarak ödemek için vergi daireleri, banka şubeleri ya da herhangi bir PTT şubesine başvurarak da trafik cezaları ödenebilmektedir.
ERKEN ÖDEME İLE CEZA İNDİRİMİNDEN YARARLANMAK KESİLEN CEZAYA İTİRAZ ETMEYE ENGEL MİDİR?
Erken ödeme ile ceza indiriminden yararlanmanız, kesilen cezaya itiraz etmenize engel değildir.
Unutulmamalıdır ki, bu süreçte bir avukattan profesyonel olarak destek almak, itiraz eden şahsın daha nitelikli bir dilekçe ile cezaya itiraz etmesini sağlayacak ve olumlu sonuç alma olasılığını yükseltecektir.